top of page

Verliesgroepen kinderen en jongeren

 

In de verliesgroepen werken we met kinderen van ongeveer dezelfde leeftijd. We maken hierin een scheiding tussen groepen kinderen die een verlieservaring hebben rondom de dood of een verlieservaring rondom echtscheiding. 

In de verliesgroepen werk ik samen met een collega, Saskia Kop-Spiekerman. Zij heeft haar eigen praktijk Peliersa. Wij hebben samen de opleiding aan het Land van rouw gedaan. Het is belangrijk om bij rouwgroepen te werken met twee begeleiders. Zo kan er op het moment van te diep verdriet één van ons twee met een individueel kind aan de slag, terwijl de groep gewoon door kan gaan.

 

Met max. 10 kinderen komen we 6 keer bij elkaar.

In deze 6 bijeenkomsten doen we diverse activiteiten die passen bij de verschillende stadia van rouw waar een kind in kan zitten. Ook praten we over welke gevoelens een kind kan ervaren in hun verliesproces. De kinderen kunnen hierbij veel van elkaar leren door te zien dat er andere gevoelens gaan komen in een verder stadium. Maar kinderen in een verder stadium kunnen ook meer begrip voor zichzelf krijgen over hoe ze zich in een eerder stadium gevoeld hebben.

 

Na deze 6 bijeenkomsten hebben de kinderen een stap gemaakt in hun rouwproces. Ze weten waar hun kracht ligt en krijgen een mooie herinneringsmap mee waarin ze terug kunnen kijken op de momenten dat zij dat nodig hebben.

 

Verliesgroepen volwassenen

 

Uiteraard is er een aparte groep voor volwassenen. Het kan erg troostend zijn om met een groep gelijk gestemden 6 keer bij elkaar te komen. Samen wisselen we uit welke gevoelens er komen kijken bij een intense verlieservaring. Ook hier geldt dat mensen in verschillende stadia van rouw kunnen zitten. Maar net als bij de kinderen en jongeren is het fijn om vooruit of terug te kunnen kijken binnen de verschillende stadia van rouw. 

 

 

bottom of page